Autor Wątek: Homagia szlacheckie  (Przeczytany 2827 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Cosimo Pietro de Medici

• Kardynał
  • Filar państwa
  • Reputacja +31/-19
    • Email
Odp: Homagia szlacheckie
« Odpowiedź #15 dnia: Środa, 25 Mar 2015, 19:12:25 »
Książę kardynał idzie w kierunku tronu Patriarszego, kilka kroków przed nim zatrzymuje się, wyjmuje z pochwy miecz i opierając się na nim dłońmi, klęka, skłaniając głowę i wygłaszając słowa przysięgi:

Najjaśniejszy Panie!
My, książę Cosimo Pietro I kardynał de Medici, w imieniu Eleonory I, z Bożej łaski uświęconej Arcychrześcijańskiej Królowej wszystkich ziem skarlandzkich, Królowej Surmeńskiej, Królowej Polskiej, Wielkiej Księżnej Litewskiej, Wielkiej Księżnej Toskanii, Księżnej Florencji, Palestriny i Ferrary etc, etc, etc., oraz prześwietnego Rodu Medyceuszy, przysięgamy Ci wierność i zaręczamy słowem Naszym, że My i członkowie rodu Naszego zawsze wiernie stać będą przy prawowitym Biskupie Rotrii. Wzywając wszystkich na świadków przysięgamy wierną służbę Waszej Świątobliwości i Waszym następcą. Tak Nam dopomóż Panie Boże Wszechmogący i Wszyscy Święci.

Wasza Świątobliwość,

Pragniemy również zaprezentować herb, który stanie się oficjalnym herbem Wielkiego Księstwa Toskanii.

/-/ Cosimo Pietro de Medici

Kamerling Stolicy Apostolskiej
Prymas Rzeczpospolitej Obojga Narodów
Książę Toskanii i Palestriny

Offline Don Tommaso I de Mancini

• Kardynał
  • Filar państwa
  • Reputacja +8/-9
    • Email
« Odpowiedź #16 dnia: Środa, 25 Mar 2015, 19:48:06 »
Książę Parmy podąża przed Złoty Tron. Wchodzi na pierwsze dwa stopnie podium z baldachimem, gdzie zasiada Ojciec Święty, a następnie klęka, całuje sygnet patriarszy i rzecze:

Najjaśniejszy Panie!

Ja Tommaso I de Mancini, z namaszczenia Twego książę Parmy, przysięgam Ci wierność i zaręczam słowem, że ja i członkowie rodu mojego zawsze wiernie stać będą przy prawowitym Biskupie Rotrii. Wzywając wszystkich na świadków przysięgam wierną służbę Waszej Świątobliwości i Waszym następcą. Tak mi dopomóż Panie Boże Wszechmogący i Wszyscy Święci.,

Wasza Świątobliwość, pragnę również zaprezentować mój herb, który stanie się oficjalnym herbem Księstwa Parmy.

« Ostatnia zmiana: Środa, 25 Mar 2015, 19:57:30 wysłana przez Don Tommaso I de Mancini »

Jego Książeca Mość
Don Tommaso I di Mancini
Książę Parmy
Kardynał Świętego Kościoła Rotryjskiego
Generał Zakonu Braci Dominikanów
Wielki Inkwizytor

Offline Aleksander IV

• Patriarcha
  • Przyjaciel kraju
  • Reputacja +15/-3
  • Fortitudo et laus mea Dominus
    • Status GG
« Odpowiedź #17 dnia: Środa, 25 Mar 2015, 20:29:54 »
Wasze Książęce Mości,

Jako Patriarcha i suweren Rotrii przyjmujemy wasze homagia złożone w imieniu waszych przesławnych rodów. Życzymy takoż pomyślnego i długiego panowania nad powierzonymi Wam lennami i z serca na ten czas błogosławimy: In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti.

Apostolskim pozdrowieniem,
(+) Alexander IV P.M.

Jednocześnie w tym miejscu, jako nowy książę Mediolanu i w imieniu naszego rodu proklamujemy nasze panowanie nad tymiż ziemiami. Stosowny hołd zaś, złożymy, gdy dobiegnie końca nasze panowanie jako Patriarchy i gdy nasz następca w zgodzie z literą prawa obejmie po Nas Złoty Tron. Przedstawiamy również herb, który odtąd będzie herbem księstwa i naszym, jako księcia Mediolanu:

/-/Sanctitas Vestra Alexander IV
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

Offline Leonardo Mario della Popoly

• Biskup
  • Przyjaciel kraju
  • Reputacja +21/-1
    • Status GG
« Odpowiedź #18 dnia: Czwartek, 02 Kwi 2015, 00:37:11 »
Biskup Trydentu ubrany w odświętną kappe parwe, trzymając w dłoni pastorał podchodzi przed Złoty Tron. Wchodzi na pierwsze dwa stopnie podium z baldachimem, gdzie zasiada Ojciec Święty, a następnie klęka, całuje sygnet patriarszy i rzecze:

Najjaśniejszy Panie!

Ja Leonardo Mario della Popoly, z namaszczenia Twego, Jego Ekscelencja Biskup Trydentu, przysięgam Ci wierność i zaręczam słowem, że ja i członkowie rodu mojego zawsze wiernie stać będą przy prawowitym Biskupie Rotrii. Wzywając wszystkich na świadków przysięgam wierną służbę Waszej Świątobliwości i Waszym następcą. Tak mi dopomóż Boże Wszechmocny i Wszyscy Święci Pańscy.

Prezentuję również mój herb, który został mi powierzony w Dekrecie Motu Proprio.

Jego Ekscelencja
abp mgr. net Leonardo Mario della Popoly
Biskup Trydentu

Mecenas Patriarszy
Kapelmistrz Patriarszy
Szambelan Patriarszy
Prymas Surmeński

Offline Carlos Lorenzo de Medici y Zep

• Częsty gość
  • **
  • Reputacja +6/-3
« Odpowiedź #19 dnia: Niedziela, 12 Kwi 2015, 14:53:13 »
Przed Tron Jego Świątobliwości podchodzi Jego Królewska Wysokość Carlos Lorenzo de Medici y Zep, z woli Arcychrześcijańskiej Wielkiej Księżnej Eleonory I książę Toskanii, Ferrary i Bari oraz hrabia Segesty. Kłania się nisko wobec Patriarchy i składa homagium:

Najjaśniejszy Panie!

Ja, Carlos Lorenzo de Medici y Zep, książę Toskanii i Ferrary, Pan w Bari i hrabia Segesty, przysięgam Ci wierność i zaręczam słowem, że ja i członkowie rodu mojego zawsze wiernie stać będziemy przy prawowitym Biskupie Rotrii. Wzywając wszystkich na świadków przysięgam wierną służbę Waszej Świątobliwości i Waszym następcom. Tak mi dopomóż Boże Wszechmocny i Wszyscy Święci Pańscy.

Jego Królewska Wysokość prezentuje także Patriarsze swój herb książęcy:

« Ostatnia zmiana: Niedziela, 12 Kwi 2015, 19:54:27 wysłana przez Carlos Lorenzo de Medici y Zep »
Jego Królewska Wysokość
Carlos Lorenzo de Medici y Zep

Regent Imperium Skarlandzkiego,
Następca Tronu Skarlandzkiego,
Książę Toledo, Surmenii, Toskanii,
Ferrary i Bari, hrabia Segesty